Preiskave ob kronični bolečini v sklepu

ultrazvok rame1

Če se tudi vi spopadate z nenehnimi bolečinami v komolcu ali rami, je morda čas za ultrazvočno preiskavo. Seveda bo najbolje, da v primeru dolgotrajnih težav obiščete osebnega zdravnika, ki vas bo natančno pregledal in vam svetoval. Ob stopnjevanju bolečine in morebitnem otekanju sklepa vas bo po vsej verjetnosti napotil na ultrazvok rame. Še posebej je priporočljiv pregled pri zdravniku, če sklepa ne morete več normalno premikati.

Ob napotitvi na dodatne preiskave pa obstaja možnost, da boste težko prišli v kratkem času na vrsto zaradi dolgih čakalnih vrst. Prav zato je morda boljša opcija samoplačniški ultrazvok rame, na katerega pridete na vrsto bistveno hitreje kot v primeru čakanja prek navadne napotnice.

samoplačniški ultrazvok rame2

Kdaj je torej smiselno opraviti ultrazvok rame?

Kot že omenjeno, prvi znak je zagotovo bolečina, ki vztraja. Če jo spremlja otekanje in omejenost gibanja v sklepu bo nujna dodatna specialistična preiskava, ki bo pokazala, ali gre za prisotnost vnetja mišice oziroma obkslepnih vezi.

Najpogosteje se pacienti odločajo za samoplačniški ultrazvok rame šele takrat, ko bolečina ne poneha, ramenski sklep pa zelo težko premikajo. To povzroča hude težave sploh ponoči, zato trpijo za pomanjkanjem spanja, kar jih običajno prepriča, da obiščejo zdravnika.

samoplačniški ultrazvok rame

Kako poteka preiskava in kako se nanjo pripraviti?

Najprej je treba poudariti, da je ultrazvok rame povsem neboleč. Pacient med preiskavo sedi, medtem ko zdravnik specialist rahlo sklep giblje v različne položaje, da dobi vpogled v stanje sklepa z različnih zornih kotov. Prav zaradi tega je zaželeno, da je v pregledovanem sklepu ohranjena vsaj delna gibljivost. Tako pridobljeni rezultati preiskave izkazujejo temeljit vpogled v obsklepne strukture. Trajanje preiskave je odvisno od stopnje težav v prizadetem sklepu in se razlikuje od primera do primera, a običajno traja okoli 15 do 20 minut

Če ste napoteni na ultrazvok rame, niso potrebne posebne predpriprave. Je pa priporočljivo, prinesete s sabo vso predhodno pridobljeno medicinsko dokumentacijo, če jo imate. To še posebej velja, če ste v preteklosti že opravili podobno preiskavo in imate starejše slike in izvide, ki se nanašajo na prizadeti sklep.