Uvajanje v vrtec je lahko povsem enostavno

veva

Za vsakega novopečenega starša je uvajanje v vrtec posebno doživetje, ki je lahko povsem enostavno, lahko pa je tudi zapleteno, odvisno od tega kako se ga lotite. Iz lastnih izkušenj vam povem, da je zelo pametno, da otroka že doma začnete navajati, da gre v vrtec. To predvsem velja za vse, ki se odločite, da otroka ne boste še dali v vrtec že pri njegovih 11 mesecih starosti, ko gre otrok lahko najprej v vrtec. Pri nas je bilo tako, da sva se z ženo odločila, da gre najin sinček prvič v vrtec pri njegovih 3 letih starosti. Zato sva uvajanje v vrtec začela že doma, in sicer s pogovorom z najinim Timotejem.

Uvajanje v vrtec naj izvaja očka

Če je le mogoče, naj uvajanje v vrtec izvaja očka, saj se otrok že po naravi lažje loči od očeta kot od mame. Hkrati pa bo v večini primerov tudi oče lažje pustil otroka v vrtcu kot mama. Mame so pač mame in že ob prvi misli, da z otrokom nekaj ne bo OK v vrtcu, se bo odločila, da ga odpelje domov in da vsaj za tisti dan zaključi uvajanje v vrtec. Oče pa vseeno lažje sprejme dejstvo, da se mora njegov otrok navaditi na novo okolje in na nove ljudi in zato lažje sprejme, da čisto vse ni v skladu z njegovimi pričakovanju kar takoj. Namreč, ravno tako kot otrok, tudi starši potrebujemo uvajanje v vrtec, saj to tudi za novopečene starše nekaj povsem novega, do takrat neznanega. Z drugim, tretjim, … otrokom je vsakokrat lažje, saj je že vse točno znano, le še otrok je nekoliko drugačen po karakterju in se je potrebno prilagoditi le njegovemu karakterju.

Uvajanje v vrtec naj ne traja predolgo

Seveda, je čas uvajanja odvisen od specifik vašega otroka, nekateri rabijo uvajanje v vrtec dlje časa, drugi manj. Sam sem s Timotejem hodil na uvajanje v vrtec 3 dni, četrti dan pa sem ga že povsem prepustil vzgojiteljici in vse je bilo v najlepšem redu. Res pa je, da pri nas uvajanje v vrtec morda še kar traja, ampak zato, ker je naš Timotej bolj slabega zdravja (manjši prehladki, na srečo nič resnega) in je zato bolj malo v vrtcu, ampak veliko z mano doma ali pa pri babici in dedku. Zato ni mogoče reči koliko časa naj uvajanje v vrtec dejansko traja, saj je čas odvisen od mnogo različnih faktorjev, ki pa niti pri dveh otrocih niso povsem enaki.