Vas mika igranje novega instrumenta?

pavke3

Ko pride od igranja instrumenta, imamo zelo različne okuse. Nekateri so bolj klasični in prisegajo na klasična godala in pihala, drugi uživajo ob melodijah nekaterih bolj sodobnih glasbil, kot je kitara. Ne glede na to, kakšen je vaš okus, je igranje instrumenta eno tistih znanj, ki vedno pride prav. Igranje glasbila nas pomirja, sprošča, izboljšuje spomin, zabava in povezuje. Z brenkanjem na strune boste v trenutku postali središče dogajanja in zabave. Če pa iščete instrumente, s katerimi boste še dodatno pritegnili pozornost, vam predstavljamo dva instrumenta. Prvi je nekoliko bolj poznan in običajen, medtem ko je drugi precej nenavaden in rezerviran za orkestrsko glasbo, čeprav jih pogosto nevede slišite tudi pri sodobnih glasbenih skupinah in v filmih. Spoznajte ukulele https://www.glasbeniatelje.com/ukulele in pavke https://www.glasbeniatelje.com/pavke-in-stojeci-bobni!

ukulele (2)

Pavke, instrument za ustvarjanje drame

Pavke ali timpani so vrsta tolkal, ki jih sestavlja velik boben v obliki sklede iz bakra ali medenine, čez vrh pa jih prekriva napeta opna, imenovana tudi glava. Ta je lahko iz strojene živalske kože ali umetne snovi. Glava bobna se zategne ali sprosti s pomočjo nožnega pedala, kar omogoča igralcu prilagajanje višine tona bobna. Na pavke se igra s posebnimi bobnarskimi palčkami, imenovanimi kladiva za timpane, s katerimi se udarja po glavi bobna, da se ustvari zvok. Timpani se največkrat uporabljajo v orkestrih in koncertnih skupinah, saj so znani po svojem bogatem, polnem in dramatičnem zvoku. Pogosto se uporabljajo za zagotavljanje močne ritmične podlage.

ukulele2 (1)

Zgodovina in zanimiva dejstva o instrumentu

Pavke imajo dolgo zgodovino, ki sega v starodavne civilizacije. Prva znana uporaba timpanov je bila v starodavni Mezopotamiji, kjer so jih uporabljali pri verskih obredih in vojaških paradah. Pavke so uporabljali tudi v starem Egiptu in Rimu, kjer so nanje igrali vojaki v koračnicah. V baroku (17. in 18. stoletje) so se timpani pogosteje uporabljali v orkestrih, za udarjanje so tudi prvič uporabili palice oz. kladiva za timpane. V tem času so instrument uporabljali za zagotavljanje močne ritmične podlage in dodajanje dramatike. V 19. in 20. stoletju so timpani postali sestavni del sodobnega orkestra, še vedno pa se uporabljajo v različnih glasbenih stilih.

pavke1 (1)

Kako poteka učenje igranja na timpane?

Pavke niso zahteven instrument, je pa za njihovo igranje treba imeti razvit izjemen občutek za ritem. Največkrat se igranja na pavke uči skupaj z drugimi tolkali v glasbenih šolah. Dober mentor in učitelj glasbe je ključnega pomena, prav tako poznavanje in branje not. Čeprav se največkrat pojavljajo v klasični glasbi, pa jih lahko slišite tudi v nekaterih svetovno znanih sodobnih uspešnicah kot so Wipe Out (The Surfaris), In The Air Tonight (Phil Collins), Bohemian Rhapsody (Queen) in Kashmir (Led Zeppelin).

ukulele1

Spoznajte ukulele, instrument poletja

Gre za majhen instrument s strunami, podoben kitari, vendar manjše velikosti in višjega tona. Nanj se lahko igra s prsti ali trzalico. Na voljo je v štirih velikostih: sopran, koncert, tenor in bariton. Sopran je najmanjši in ima najvišji ton, medtem ko je bariton največji in ima najnižji ton. Ukulele so znani po sladkem, mehkem zvoku in so priljubljena izbira za samostojne in skupinske nastope. Učenje igranja instrumenta je relativno enostavno, zato so idealen instrument za začetnike in ne manjkajo na piknikih in druženjih, še posebej pa ne na dopustu ob morju.

Zgodovina instrumenta in zanimivosti

Ukulele izvira iz Havajev, kjer velja tudi za uradni instrument države. Domneva se, da se je prvič pojavil v 19. stoletju, razvil pa naj bi se iz portugalskih glasbil, ki so jih na otoke prinesli priseljenci. Beseda “ukulele” v havajščini pomeni “skakajoča bolha”, kar se najverjetneje nanaša na hitre gibe igralčevih prstov, ko brenkajo po strunah. V zgodnjem 20. stoletju je instrument postal priljubljen tudi izven Havajev, kjer je hitro pridobil sloves zabavnega, hitro osvojljivega in družabnega instrumenta. Med znanimi osebnostmi, ki igrajo ukulele, so tudi George Harrison, Eddie Vedder in Taylor Swift.

pavke2 (1)

Kako se lotiti učenja instrumenta?

Ukulele je instrument, za katerega ni potrebne visoke glasbene izobraženosti. Z malce posluha, truda in vaje se lahko vsak nauči osnovnih melodij in tonov. Je pa pri tem dobro upoštevati nekaj nasvetov:

  • Izberite pravo velikost: obstajajo štiri glavne velikosti instrumenta,za začetnike sta najbolj primerna sopranska ali koncertna velikost, saj ju je najlažje igrati.
  • Seznanite se z deli instrumenta: sestoji iz telesa (največji del instrumenta, v katerem nastaja zvok), vratu, glave in štirih strun, ki so največkrat uglašene G-C-E-A.
  • Naučite se nekaj osnovnih akordov: akordi so skupine not, ki jih igrate skupaj in tvorijo temelj glasbe. Začnite z učenjem nekaj osnovnih akordov kot so C, G, A in F. Tablice akordov najdete na spletu ali v pesmaricah.
  • Redno vadite: kot vsak instrument tudi ukulele potrebuje vajo. Vsak dan si vzemite čas za igranje, četudi le nekaj minut. Začnite s preprostimi skladbami in postopoma nadaljujte do zahtevnejših skladb.

Poiščite učitelja ali mentorja: če imate težave s samostojnim učenjem, razmislite o obisku inštruktorja, ki vam bo pomagal osvojiti osnove in vas opremil z dragocenimi informacijami, npr. kako skrbeti za instrument, kako zamenjati struno ipd.