Z Feng shui nasveti ustvarite dobro počutje

feg shui.pngq.png

Nič ni lepšega od udobnega in prijetnega doma, v katerem se dobro počutimo. Vendar je včasih težko doseči neko ravnovesje med estetsko usklajeno postavitvijo posameznih kosov pohištva in funkcionalnostjo uporabljenih elementov. Oprema doma je lahko narejena po različnih sodobnih principih, a še vedno se veliko ljudi vrača k starodavni kitajski veščini urejanja notranjih prostorov, katere glavni cilj je z nekaj preprostimi spremembami prebuditi pretok življenjske energije ali Či oz. kot ji pravijo Kitajci: Qi.

Če tudi sami želite imeti feng shui v stanovanju, lahko upoštevate nekaj glavnih principov pri prenovi svojega doma, in tudi vi boste lahko na zelo preprost način sproščeno uživali v boljši pretočnosti energije v prostoru.

feg shui2

Privabite zdravje in blaginjo v prostor

Z nekaj preprostimi spremembami v postavitvi lahko tudi sami privabite dobro energijo v svoj dom, obenem pa boste na edinstven način poskrbeli za prijetno urejen in udoben prostor. Da bi to dosegli, lahko upoštevate nekaj najosnovnejših pravil za urejanje notranjih prostorov, ne da bi se pri tem morali odreči vašemu osebnemu slogu.

Če želite biti zelo natančni, si pomagajte s kompasom, s pomočjo katerega boste jasno določili stopnje kardinalnih točk. Tako boste lažje določili kardinalne smeri vsake sobe, poleg tega pa vam bodo v pomoč pri ugotavljanju dejanske orientacije hiše.

feg shui

Izbira pohištva simetričnih oblik

Najprej je potrebno določiti posamezna območja hiše oziroma stanovanja. Pri določanju posameznih območjih si lahko pomagate z nekaterimi feng shui diagnostičnimi pripomočki, kot sta na primer osmerokotni simbol Pa Kua in kvadrat Lo Shu.

Pohištvo naj bo simetričnih oblik, prevladujejo naj pravilne oblike. Na splošno velja pravilo, da je popolni krog boljši od polkroga, kvadrat pa od ozkega pravokotnika. S pogledom z vhodnih vrat naj bi pred sabo zagledali pokrajino in lepe, zdrave rastline, mimo pa naj tečejo rahlo zavite poti. Če je pred stavbo preveč ravnih cest in telegrafskih stebrov, to lahko preprečuje vstop dobremu čiju.

feng shui1

Okna, vrata, slike in ogledala

Dobro preverite stanje vaših oken. Stara in obrabljena okna, ki imajo umazano ali poškodovano steklo, čim prej zamenjajte, ker ne prinašajo pozitivne energije v dom. Vhodna vrata naj se odpirajo navznoter. Eden od načinov privabljanja blaginje in obilja v dom je postavitev slike feng shui blizu glavnega vhoda. Na njej naj bo upodobljen motiv iz narave, na primer sadje ali cvetje.

S pravilno postavitvijo ogledal privabljate pozitivno energijo v svoj dom. Ogledala v predsobi lahko vizualno povečajo premajhne prostore, a nikar jih ne postavljajte tako, da so obrnjena direktno proti vhodu, ker je to zelo neprijetno za obiskovalce. Zelo napačno je tudi postavljanje dveh ogledal tako, da sta obrnjena eden proti drugemu. Pri tem namreč nastaja zelo intenzivno odsevanje, kar lahko ustvari kaotično gibanje.

feng shui2

Feng shui v stanovanju za boljši Či

Ogledal pa ne postavljajte v kuhinjo, ker kuhinja predstavlja prostor, ki simbolizira element ognja, ogledala pa simbolizirajo vodo. Ker sta si elementa nasprotna, se lahko prekine energetski pretok. V kuhinji naj tudi ne bi omejevali gibanja osebe, ki kuha, saj mora oseba, ki pripravlja hrano biti pozitivno naravnana. Tako naj bo kuhinja vedno urejena, v njej pa naj bo tudi nekaj prostih površin.

Ker se v kopalnici umivamo in skrbimo za čistočo našega telesa, bi morali biti v njej sproščeni. Sicer naj bi veljalo, da kopalnica zaradi velike količine odtekajoče vode povzroča finančne težave, saj z vodo odteka tudi energija Či. Vendar kopalnico lahko uredite tako, da ustvarite harmonijo, ki bo pozitivno vplivala tudi na vaše finančno stanje.

Kakšne barve naj bo kopalnica?

Kot osnovne barve v kopalnici si zato izberite naravne, zemeljske odtenke, saj boste z elementom zemlje simbolično zadržali vodo v njej in tako poskrbeli za uravnotežen vpliv. V poštev pridejo umirjeni odtenki rjave, rumene in terakota barve.

Dodate lahko tudi lesene elemente ali barvne odtenke, ki posnemajo les, saj les pije vodo, obenem pa je gorivo za ogenj. Okrasite svojo kopalnico z zelenimi rastlinami in okrasnim cvetjem ali s cvetličnimi vzorci na ploščicah, tapetah ali celo na brisačah.