Zakaj letne gume?

Letna guma

Eden izmed nepogrešljivih delov motornih vozil, brez katerih se ne moremo peljati, so letne gume. Letne gume so vozne le v letnem času, in sicer od 15.3. do 14.11. Zimske gume so z zakonom določena obvezna zimska oprema, in sicer od 15.11. do 14.3. Pri tem velja, da lahko zimske gume uporabljamo tudi poleti, med tem ko letnih gum ne smemo uporabljati pozimi, razen v primeru, da imamo zimske verige. Vendar vseeno letne gume niso dobre za zimske razmere, predvsem zaradi manjšega profila in ne tako trdega materiala gum, ki bi kljuboval zimskim razmeram, zato so primerne le za suho cestišče in mokro cesto brez snega in ledu.

Če v primeru policijske kontrole pozimi ne boste imeli ustreznega profila letne gume, vas bodo ti oglobili z denarno kaznijo. Pri tem pa je potrebno poudariti, da majhen profil na gumah povzroča zdrse z vozišča, kar pa lahko pripelje do resnih poškodb voznika, sopotnikov in ostalih udeležencev v prometu ter prav tako tudi do poškodovanja ali celo uničenja vozila.

Letne gume morajo biti tudi ustrezno skladiščene med neuporabo, saj v nasprotnem primeru lahko postanejo neuporabne za vožnjo v naslednji vozni sezoni.

Pred nakupom letnih gum, se je potrebno pozanimat, da kupimo predvsem odlično kvalitetne gume. Najboljšo kvaliteto gum bomo dobili pri zelo dobremu prodajalcu, saj morajo biti iz dobrega materiala, takrat ko jih kupimo. Letne gume se predvsem zaradi njihove sestave uporabljajo za vožnjo v poletnem času. Letne gume imajo odlične oprijeme poleti, ko smo na cesti, zato se veliko kupcev odloča predvsem za gume kot letne gume. Material letnih gum omogoča dolgo obstojnost profila, tako da če gum ne poškodujete in uničujete namerno, vam lahko služijo še zelo dolgo, saj imajo letne gume tako kot zimske dolgo obstojnost poleti. Dobre, od kvalitetnega proizvajalca letne gume predstavljajo zelo odlično kvaliteto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.