Zloglasni Tavrin in njegovi učinki

tavrin

Vsi, ki se bolj redno ukvarjate s športom, veste, da je za vzdrževanje dobre kondicije, zdravih kosti in sklepov ter regeneracijo mišic, potrebno zraven raznolike prehrane, tudi v svoj vsakdan dodati prehranska dopolnila. Ta zapolnijo potrebo po določenih vitaminih, mineralih, aminokislinah in snoveh, ki jih telo ni sposobno ali jih res v minimalnih količinah proizvaja.

Eden izmed teh snovi je tudi Tavrin. Mnogo se vas bo pa sedaj vprašalo, le kaj je Tavrin? Na kratko bi rekli, da je to esencialna aminokislina, ki ima kar pomembno vlogo v naših telesih.

 

Kaj je Tavrin in kje ga najdemo?

Kot smo že omenili, je to aminokislina, ki se nahaja v tkivih, večinoma v prosti obliki. Najdemo ga kot glavnega gradnika beljakovin, v nizkih količinah. V organizmu nastopa v več fizioloških procesih, v centralnem živčevju, je pa tudi zadolžen za regulacijo natrija v srčni mišici, skeletnih mišicah ter v ledvicah. Pri živalih ga najdemo v žolču, pljučih ter živčnih vlaknih.

kje se nahaja tavrin

Dobre koncentracije le-tega se najdejo predvsem v hrani, ki ima visoko vsebnost beljakovin, kot so: meso, morski sadeži in ribe, mlečni izdelki ter morska trava. Ter tudi v nekaterih pijačah, kot glavno sestavino. Predvsem v mnogih energijskih pijačah, v prisotnosti sladkorjev in kofeina. Minimalna količina se ga nahaja tudi v živilih rastlinskega izvora, zato se vsem, ki se prehranjujejo vegansko, priporoča dodatna pazljivost, da ga zaužijejo dovolj.

Na dan ga s hrano zaužijemo v povprečju 58 mg, ter z energijsko pijačo do 2000 mg.

 

Za kaj se Tavrin uporablja?

antioksidantKer je medicinsko testiran, se ga uporablja za zdravljenje diabetesa, epilepsije, srčne kapi, aterosklerozo ter nekaterih drugih bolezni. Sam Tavrin deluje kot antioksidant in nas ščiti pred toksičnostjo raznih snovi, kot na primer kadmija ali svinca. Preprečuje tudi nastanek oksidativnega stresa, znižuje krvni sladkor ter tudi preprečuje sladkorno bolezen.

Na voljo je v obliki prahu ali kapsul, in je popolnoma veganski ter ne vsebuje glutena. Priporočena mera s prehranskim dopolnilom, je 1000 – 2000 mg/ dan.